Skip to content

Ποιο είναι το καλύτερο δωρεάν CMS/eshop;

Ουσιαστικά δεν υπάρχει καλύτερο, υπάρχει αυτό που βολεύει για τις ανάγκες μας.

Για να διαλέξεις το κατάλληλο CMS πρέπει πρώτα να καταγράψεις τις απαιτήσεις που έχεις από αυτό. Λίγο πολύ όλα τα σύγχρονα CMS είναι γρήγορα και ασφαλή αλλά κανένα δεν είναι ιδανικό για όλες τις περιπτώσεις.

wordpress-bg-medblue

WordPress

Το WordPress είναι ένα πολύ αξιόλογο CMS με μεγάλη κοινότητα και πολλές δυνατότητες. Είναι ευρύτερα γνωστό για την φιλικότητα του προς τους χρήστες αλλά και την ασφάλεια που παρέχει.

Πέρα από τους χρήστες είναι αρκετά φιλικό προς τους προγραμματιστές καθώς παρέχει ένα πληρέστατο και εύχρηστο API με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε όποια λειτουργία θεωρείτε χρήσιμη, εφόσον δεν υπάρχει ήδη έτοιμο κάποιο plugin που να πληρεί τις ανάγκες σας. Επίσης φημίζεται για την συμβατότητα των plugins από έκδοση σε έκδοση.

Μεγάλο του μειονέκτημα η απουσία εγγενούς λειτουργίας caching αλλά και η γεωμετρική αύξηση των απαιτούμενων πόρων όσο μεγαλώνει η βάση δεδομένων ή/και αυξάνονται τα ενεργά plugins.

Συνιστάται για blogs, σελίδες εταιρικής παρουσίασης, portfolios αλλά και μικρής κλίμακας eshop ή portals.

Υ.Γ. Μην προσπαθήσετε να διαβάσετε την βάση δεδομένων, δεν θα βγάλετε άκρη.

joomla

Joomla

Αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές CMS, με πληθώρα δωρεάν αλλά και πληρωτέων extentions. Το Joomla μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το site μας για να έχουμε ταυτόχρονα και εταιρική παρουσίαση, blog, eshop αλλά και ότι άλλο φανταστούμε. Η ενσωματωμένη του λειτουργία για caching κάνει την περιήγηση γρήγορη ακόμα και αν χρησιμοποιούμε δεκάδες extentions.

Η πολυπλοκότητα, τόσο του Joomla όσο και των extention του, το κάνει λιγότερο προσιτό σε αρχάριους χρήστες, ενώ παράλληλα η επέκταση του μέσω δημιουργίας custom extentions είναι κι αυτή κάπως ιδιότροπη.

Συνιστάτε για ιστοσελίδες με πολλές λειτουργίες και πολλών ειδών περιεχόμενο. Χρειάζεται μια κάποια εξειδίκευση.

Υ.Γ. Πολλές φορές cachάρει και πράγματα που δεν πρέπει…

why-drupal

Drupal

Το μαύρο πρόβατο των CMS θυμίζει περισσότερο framework παρά CMS αφού τις περισσότερες λειτουργίες που βρίσκεται έτοιμες αλλού θα χρειαστεί να τις φτιάξετε “στο χέρι”.

Είναι ιδανικό για βάση μεγάλων project με πολύπλοκο business logic καθώς δίνει μεγάλη ελευθερία στην συγγραφή κώδικα και ελάχιστα πράγματα μπορούν να μπουν εμπόδιο στα σχέδια σας.

Υ.Γ. No pain, no gain.

open-cart

Opencart

Γεννημένο eshop. Πολλά από τα παραπάνω θα ζήλευαν τις λειτουργίες του Opencart στο κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά επίσης το Opencart ζηλεύει πολλές από τις λειτουργίες των υπολοίπων.

Μετά το Prestashop θεωρώ πως είναι η πιο εύχρηστη πλατφόρμα eshop. Τα περισσότερα plugin είναι επί πληρωμή αλλά πολύ φθηνότερα από αντίστοιχα των άλλων πλατφορμών.

Συνιστάτε άφοβα για μικρο-μεσαίες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Υ.Γ. Δεν τα πάει καλά με την αρθρογραφία ή φωτογραφικές gallery, αρκεστείτε στα προϊόντα.

what-is-magento

Magento

Για πολλούς αποτελεί την μόνη σίγουρη λύση για ένα σωστό eshop. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά πολύπλοκο για κάποιον αρχάριο χρήστη αλλά προσφέρει από μόνο του πολλές εξειδικευμένες λειτουργίες όπως multistore, γκρουπ και σετ προϊόντων, διαχείριση τηλεφωνικών παραγγελιών κ.α.

Συνιστάτε για μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και για ηλεκτρονικά καταστήματα που δέχονται τηλεφωνικές παραγγελίες.

Υ.Γ. Χρειάζεται αρκετούς πόρους (δυνατό server) αλλά το αξίζει.

prestashop

Prestashop

Η πιο εύχρηστη πλατφόρμα eshop! Το Prestashop αποτελεί το δεξί χέρι του αρχάριου ηλεκτρονικού εμπόρου καθώς περιέχει λειτουργικότητα που βρίσκουμε συνήθως μόνο σε πολύ ακριβές λύσεις.

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι πως τα περισσότερα plugins αυτής της πλατφόρμας είναι αρκετά ακριβά αλλά για τις βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος δεν θα σας χρειαστεί κανένα.

Συνιστάτε για αρχάριους που θέλουν να στήσουν μόνοι τους την ηλεκτρονική τους επιχείρηση.

Υ.Γ. Η παραμετροποίηση αλλά ακόμα και η μεταφορά δεδομένων σε άλλη πλατφόρμα δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα περίμενε κάποιος.

Published inΤεχνολογικά Νέα

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *